ZIDIDADA

Danish
Zididada tager hul på et nyt kapitel

Zididada alias sangeren Jimmy Colding og guitaristen Danny Linde følger deltagelsen i Dansk Melodi Grand Prix op med et nyt album, ”Princess”, der består af nye numre mixet med friske genindspilninger af gruppens største hits.
De to musikere er i topform med nyt pladeselskab, ny manager og nye superproducere på holdet.

Af Peter Hartung

Hidtil har de bare været ”drengene fra Zididada”. Men efter deltagelsen i Dansk Melodi Grand Prix 2004 i Århus ved hele Danmark, hvem de er.
Den 34-årige sanger Jimmy Colding og den 35-årige guitarist Danny Linde har foreløbig været sammen i seks år i Zididada.
Det er blevet til tre succesrige albumudgivelser, en lang stribe af hits – og et ry som et partyrockband, der altid er garant for en glad aften.
Men samtidig har Zididadas fiktive tegneserieunivers med evig sol, sandstrande og fester til dels skygget for de to personligheder og komponister bag musikken.
Det skal være slut nu.

Jimmy Colding og Danny Linde er klar til at træde i karakter som popstjerner. Prøvetiden er ovre, eksamen er bestået, og virkeligheden venter på at blive erobret.

Deltagelsen i Dansk Melodi Grand Prix følges op med udsendelsen af et nyt album, ”Princess”, der består af tre nye numre, heriblandt grandprixsangen i en engelsk udgave, plus 11 genindspilninger af Zididadas største hits fra duoens første tre studiealbum.
Siden det seneste studiealbum, ”Happy Fool” fra 2002, har Zididada skiftet til pladeselskabet CMC Entertainment, og det markeres med en udgivelse, der både peger bagud og fremad.
Alle de gamle favoritter som ”Rock My Boat”, ”Walking On Water” og “Please Ya, Lisa” er med på albummet i form af helt dugfriske nyindspilninger.

”Vi har indspillet de bedste numre fra de første tre album på et nyt album med en sammenhængende lyd, så der er en rød tråd gennem hele vores produktion,” forklarer Jimmy Colding.
”Alle kender vores sange fra radioen, men mange er slet ikke klar over, at det er os, der har skrevet dem. Derfor vil vi gerne ud og forstærke profilen,” siger Danny Linde.

Internationale producere

Den nye CD er produceret af to yderst erfarne herrer, nemlig Toby Chapman og Gary Wallis, der hver især eller sammen har været studiemusikere eller produceret for en perlerække af navne, herunder Pink Floyd, Mike & The Mechanics, Blue og Aqua.
Med dem som producere er Zididada klar til at tage hul på næste kapitel af en karriere, der startede en sen aften i marts 1997, da popsangeren Jimmy Colding mødte bluesguitaristen Danny Linde en sen aften på spillestedet Mojo i København.
Begge havde masser af erfaring fra andre bands, men ingen af dem havde endnu udsendt en plade. Og umiddelbart var der ikke meget, de to havde til fælles rent musikalsk. ”Jimmy var den lyse festfætter, og jeg var til dødsblues”, ler Danny.
Og mens sangeren Jimmy Colding havde ambitioner om en solokarriere, pladeudgivelser og karriere, havde Danny Linde egentlig indstillet sig på at leve af at spille rå bluesguitar i dunkle kælderlokaler resten af livet.
”Jimmy havde nok spurgt samtlige andre guitarister på Mojo, om ikke de ville lytte til hans demobånd, da turen kom til mig. Og jeg blev meget positivt overrasket. Jimmy blev min billet til popmusikken, og jeg kunne alligevel ikke komme længere med bluesmusikken. Og da kontakten først var der, ville vi i grunden det samme,” forklarer Danny.

Dermed var en ny alliance i dansk musik født. Manden med det lyse popsind og manden med de mørke bluesfornemmelser dannede Zididada, og resten er dansk pophistorie.
Deres allerførste fælles sang, ”Please Ya, Lisa”, skaffede dem en pladekontrakt med EMI-Medley - og et stort hit i efteråret 1998.
Men skønt Zididada så afgjort er et Popband med stort P, så betragter de to musikere stadig Mojo som en vigtig del af deres personlighed.

Svære at sætte i bås

Debutalbummet ”Welcome To Zididada” udkom i marts 1999 og blev straks en stor succes – med 40.000 solgte eksemplarer - akkurat som Zididada straks slog igennem som et af danskernes foretrukne livebands.
Også de efterfølgende singler, ”Rock My Boat” og ”Sugartop” blev populære. Det samme gjorde det opfølgende album, ”Have A Zididada Day”, der udkom i oktober 2000, med hits som ”Zididada Day”, ”You And I (La La La)” og ”Los Reventados”.
Karrieren var i dén grad på skinner.
Understreget af ny succes med album nummer tre, ”Happy Fool” fra 2002 – med hittet ”Walking On Water”.
Zididada har fra dag ét haft modet til at gøre tingene på deres egen måde. De er svære at sætte i bås musikalsk. Sangskrivningen er meget varieret. Og det fortsætter den med at være – som man kan høre på det nye album – ”Princess”. Titelsangen er naturligvis en engelsk version af grand prix-sangen. Men dermed ophører forudsigeligheden.
Hør blot det funky nye nummer ”Cool L.A.”. Pludselig lyder Zididada som om, de er blevet bedt om at skrive soundtracket til en blaxploitation-film fra 1970’erne, fyldt med action, sorte babes i højhælede sko, amerikanerbiler med leopardskindsplettet indtræk og svedig soulmusik.
”Jimmy og jeg har altid været ufatteligt loyale over for vores numre. Vi lader altid sangen bestemme, hvordan den skal lyde,” forklarer Danny.
”Det er både vores force og vel også vores svaghed. Privat lytter vi gerne til Cult, Gasolin´, Rolling Stones, Beatles, Depeche Mode og meget andet. Og det bekymrer os ikke, om vi laver rock eller pop, ballader eller happy-go-lucky numre. Når bare det aldrig lyder ens. Der laves nok strømlinet musik, hvor alle 15 sange på et album lyder ens, men det gider vi slet ikke.”

Sange i sommerhuset

Privat bor Jimmy Colding i en lejlighed på Vesterbro, mens Danny Linde tilsvarende bor i en lejlighed på Nørrebro. Mere skal man ikke regne med at få at vide, hvis man spørger til deres privatliv, kærester og så videre.
”Vi har helt bevidst undgået at deltage i programmer som Jeopardy. Vi tror på, at det er muligt at overleve på musikken alene. Vores musik er meget mere spændende end os som personer. Vi er ikke så selvhøjtidelige. It’s only rock n roll, for pokker,” tordner Danny.
Netop musikken snakker de heldigvis meget gerne om.
”Vi søger som regel ud af byen, når vi skal skrive sange til et nyt album. Så bor vi et lånt sommerhus i Rågeleje, hvor vi er fri for forstyrrende elementer som telefoner, venner og kærester. Så sidder Danny med guitaren, og jeg synger til. Til slut laver vi en skitse i form af et diktafonbånd, som vi siden tager med i studiet,” forklarer Jimmy.
Og hvad er så definitionen på en god popsang, ifølge Zididada?
”En god sang skal kunne fremføres live af en sanger og en guitarist. Vi tager ofte ud og spiller som en duo, og det kan vores numre bære. De kræver ikke et stort band, en masse elektronik og lækkert lys. Sangene kan bære i sig selv,” lyder det stolt fra Jimmy.
Man fornemmer tydeligt, at de to musikere er havnet på deres rette hylde. De erklærer samstemmende en stor taknemmelighed over for deres fans, som har gjort det muligt for Zididada at leve af at lave musik. Men det betyder ikke, at Zididada lefler for nogen. Tværtimod vil gruppen formentlig blive ved med at overraske – som de gjorde ved at deltage i grand prixet.
”Det var udelukkende noget, vi gjorde for vores egen skyld. ”Prinsesse” eller ”Princess” var egentlig tænkt som førstesinglen på et nyt album, men i stedet endte det altså med, at vi sendte den ind til DR.
Melodi Grand Prix er som en musikalsk forlystelsespark, hvor man sætter sig op i rutschebanen uden at ane, hvad der sker bagefter,” mener Jimmy Colding.


Zididada – blå bog

Zididada blev dannet, da popsangeren Jimmy Colding mødte bluesguitaristen Danny Linde en sen aften på spillestedet Mojo i København i marts 1997. Debutalbummet ”Welcome To Zididada” (1999) blev en stor succes.
Mere end 40.000 danskere tog albummet til sig, og Jimmy og Danny tog efterfølgende på en velbesøgt danmarksturné. Ikke blot i Danmark hittede Zididada.
Så langt borte som i Sydafrika blev singlen ”Please Ya, Lisa” nummer 1 på hitlisten. Også gruppens andet album, ”Have A Zididada Day” (2000), blev en stor succes og solgte ligeledes over 40.000 eksemplarer.
I 2001 indspillede Zididada sangen ”I'm Not A Freak” til fordel for Dansk Handicap Forbund, og siden fulgte det tredje studiealbum, ”Happy Fool” (2002).

Jimmy Colding er født den 10. juli 1969 i Rødovre – og udlært maskinarbejder. Arbejdede et år som svend, men 14 dage før han skulle på teknikum, skred han fra det hele og flyttede til København, hvor han meldte sig på en musikskole. Nu skulle han være musiker, og det blev han så.

Danny Linde er født den 19. juli 1968 på Nørrebro i København - og har ingen uddannelse. Han har levet af at spille blues, suppleret med indtægter fra et job som postbud. Diskografi – albumudgivelser: “Welcome To Zididada” – EMI-Medley 1999 “Have A Zididada Day” – EMI-Medley 2000 ”Happy Fool” – Medley 2002 “Princess” – CMC Entertainment 2004

Source: http://www.zididada.dk