Radu Ilie

Radu Ille a debutat la doar patru ani in cadrul grupului de dansuri populare al Caminului Filaturii Maratex din Baia Mare, iar primul cantec pe care l-a invatat a fost preluat din repertoriul Fratilor Petreus, "Maramures, plai cu flori", cantec pe care l-a inclus si pe primul sau album solo, "S-am sa cant".

In 1978 a luat primele lectii de chitara, de la profesorul Nucu din Baia Mare. In 1985 a participat la primul festival de muzica usoara, "Cantarea Romaniei", unde a obtinut premiul de popularitate. Se angajeaza la Exploatarea Miniera Vulcan in 1992 unde a muncit 8 ani alaturi de ortaci.

Iata ce spune despre ei: "Eu am trait intr-o alta lume, am fost miner in Valea Jiului. Am invatat ce inseamna de la ortaci ce inseamna munca, cinstea si omenia." Anul urmator se inscrie la cursurile Scolii Populare de Arta, sectia canto-muzica usoara, la clasa profesoarei Viorela Filip.

Si-a exersat vocea pe piesele unor nume ca Dumitru Lupu, Catalin Crisan, Alexandru Jula. In 1994 inregistreaza primele cantece, in studioul lui Jolt Kerestely, pentru ca in anul urmator sa devina solist al Ansamblului Folcloric Mandra din Petrosani, cu care a participat la turnee in tara si strainatate.

In 1996 intra in ansamblul artistic "Ambasadorii prieteniei" al Clubului Sindical din Vulcan. In mai 1999 se hotaraste sa plece din Valea Jiului si sa devina artist adevarat: "Nici amu nu stiu daca m-o inteles cineva. Atata stiu ca orice faceam si oriunde ma aflam, aveam un simtamant ciudat. Ma vedem ARTIST, pe scena. Ase ca, in numele muzicii, am lasat in urma tot: familie, iubita, prieteni. Da' nu-mi pare rau, sunt un om implinit si-s fericit!"

Un an mai tarziu de la aceasta decizie urca pe scena in cadrul formatiei "Etno", pentru care avea sa compuna piese de succes ale genului: "Hai, ha", "Haida numa si numa", "Dragu mi-i la veselie", "Cui nu-i place dragostea" si altele.

Dupa numai doi ani insa paraseste trupa si se pregateste sa-si lanseze primul album solo, "S-am sa cant". "Am pus suflet, am plans, am ras, am trait la maxima intensitate fiecare moment, fiecare piesa fiind plina de viata si asta datorita <> din Romania, Edi Schneider din Sebes si tarafului <> din Alba Iulia!" Sursa: situl oficial al interpretului

Source: http://musicmix.rol.ro/artisti/bio/Radu-Ille/