Gregory Lemarchal

În ciuda dispariţiei sale timpurii din această lume,la numai 23 de ani, micul înger, aşa cum toţi admiratorii săi îl numesc, continuă să marcheze cântecul francez dându-i un nou suflu, o nouă viziune. Cu toate că până la dispariţia să canalele tv nu prea dădeau importanţă ,,fenomenului Gregorian » trebuie să admitem că artistul Gregory a strâns în jurul lui nu numai oameni de valoare, care i-au apreciat şi valorificat talentul dar şi tineri extrem de sensibili, mobilizându-i şi convertindu-i la o nouă religie>ARTA. Aşadar, cei care i-au înţeles chemarea şi care au dorit să fie părtaşi nu numai poveştii sale inedite de viaţă ,dar şi visului său, au primit în schimb o afecţiune imensă din partea lui, formând în jurul tânărului artist o mare şi adevărată familie deosebit de unită. Am putea vorbi la nesfârşit despre Gregory Lemarchal că şi persoană. Cei care l-au cunoscut continuă să afirme că Greg a fost un tânăr simplu, onest, gentil, deosebit de prietenos şi foarte talentat. Puterea să imensă de a trece dincolo de ceea ce numim noi, oamenii de rând , condiţia de muritor este evidentă prin simpla să prezenţă pe scenă. Şarmul său , figura angelică, dăruirea cu care aborda fiecare frază muzicală au făcut din Gregory un star incontestabil odată cu câştigarea sezonului 4 din show-ul Star Academy cu 80% voturi ale publicului şi aprecierea uninominală a juriului de specialitate. E drept, povestea să de viaţă nu a lăsat lumea indiferentă pe parcursul acestui spectacol , însă până la Star Academy drumul său muzical a fost unul lung şi nu foarte lin, care poate începe cu ... a fost odată.

Je suis en vie

Gregory Lemarchal a văzut lumina zilei la 13 mai 1983. A trăit aproape de Chambery,în Sonnaz, o localitate din regiunea franceză Savoie, într-o familie unită alcătuită din cei doi părinţi ai săi, tatal -Pierre şi mama-Laurence iar mai târziu de sora să mai mică Leslie. La vârsta de 1 an şi 8 luni , a fost diagnosticat cu una din cele mai rare şi dificile boli genetice ale secolului, mucoviscidose, o boală care afectează atât căile respiratorii, cât şi organele digestive.Specific acestei boli este faptul că deşi organele interne ale organismului uman sunt invelite de mucoase care nu numai le hidratează ci şi permit buna funcţionare a acestora, în cazul mucoviscidosei mucoasele devin vâscoase, îngreunând respiraţia (!) şi chiar digestia bolnavului.Este foarte cunoscut faptul că a cânta presupune o dozare eficientă a respiraţiei în vederea emiterii cât mai bune a unor sunete muzicale. Deşi în cazul său prezenţa să pe scenă devenea nu numai un sacrificiu imens ci în primul rând o dificultate majoră. În ciuda acestei boli necruţătoare Gregory va creşte că un copil absolut normal şi va fi extem de motivat să îşi îndeplinească visul. Energic, activ şi pasionat , avea multe vise pe care îşi dorea să le îndeplinească. A decis că trebuie să lupte cu boala, să ia în serios fiecare şansă pe care viaţa i-o va oferi , să îşi trăiască intens toate pasiunile şi dincolo de toate să îşi păstreze speranţa şi încrederea că totul va fi bine fiind sigur că prin perseverenţă şi prin muncă orice este realizabil.

Nos desires sont fragiles/Ajourd’hui , demain peut etre

Încă din copiĂrie l-a atras viaţa artistică. S-a înscris la o Şcoală de dans unde îşi va evidenţia calităţile artistice şi va deveni la vârsta de numai 12 ani campionul Franţei la Rock Acrobatic. Aceasta nu era unica sa pasiune, iubea de asemenea şi cântecul . La numai 15 ani participă la o altă emisiune de succes, foarte cunoscută în Franta, Graines de Stars realizată şi transmisă de postul de televiziune francez M6, unde va interpreta solo un cântec al lui Daniel Balavoine"Le Chanteur" iar mai tarziu, în trio cu alţi doi colegi de-ai săi de scenă "Foule Sentimentale" a lui Alain Souchon. Din păcate Greg nu va câştiga concursul, cu toate acestea nu se va da bătut. Aşa cum a afirmat, artistul considera că eşecurile sunt constructive şi te stimulează să mergi înainte pentru a atinge ceea ce ţi-ai propus.Greg nu a fost niciodată genul de om care să stea cu braţele încrucişate sau să îşi plângă de milă. În unul din interviurile sale de mai târziu avea să declare că era constient că boala de care suferea nu îi permitea să facă efort fizic îndelungat cu toate acestea, nu putea să îşi inchipuie viaţa să stând tolănit pe canapea şi schimbând posturile tv de la butoanele unei telecomenzi ci dimpotrivă, trăind totul la maxim. Acel stil de viaţa sedentar nu era pentru el , mărturie stând eforturile sale pentru a realiza mai presus de toate o cariera artistică plina de succes.

Une vie moins ordinaire

Chiar dacă nu a câstigat marele premiu, va fi totuşi o mică vedetă în regiunea să natală, fiind totodată invitat la premiere artistice importante ale unor artişti renumiţi că Hervé Villard şi Gilbert Montagné. Iata că pentru o perioadă lumea artistică a micului Gregory capătă contur dar dupa ce luminile şi ecourile faimoasei ediţii Graines de Stars aveau să se stingă, Gregory va avea de înfruntat o perioadă de incertitudine din acest punct de vedere. Cu toate acestea , dragostea cu care familia îl înconjura şi de asemenea , prietenii, au să îl ajute să traverseze mai uşor aceste momente. Ca să îi stimuleze pofta de viaţa şi să il determine să îşi recanalizeze energia spre ceea ce avea să devină visul său major , tatăl său, îl provoacă la un pariu, astfel , în cazul în care echipa să preferată de baschet avea să piardă meciul, Gregory trebuia să cânte într-un spectacol de karaoke una din cunoscutele piese ale lui Charles Aznavour.
Iata că , pentru el chiar dacă pierduse pariul , fiindcă echipa respectivă pierduse de asemenea meciul, nu reprezenta o inconvenienţă. A respectat întelegerea, s-a prezentat la respectivul concurs şi a cucerit sala cu vocea sa de la primele acorduri muzicale ale melodiei.

Viaţa lui continuă să se desfăşoare normal după acest mic eveniment. Speranţele sale însă nu aveau să moară aşa de uşor. Pentru el bătălia nu se încheiase încă. Deşi îşi petrecuse foarte mult timp în spitale , făcând tratamente pentru ameliorarea bolii, înconjurat de medici şi de asistente, îşi dorea mai mult decât atât , realizarea visului , acel ceva care să îi întărească credinţa şi să îi schimbe radical viaţa.

Il n’y a q’un pas

Postul de televiziune M6 organizase cu câteva săptămâni în urmă un câsting pentru al 4-lea sezon al faimosului Star Academy. Castingul se terminase dar în toată echipa de tineri foarte talentaţi mai aveau nevoie de un băiat pentru a putea demara spectacolul. Unul din bunii săi prieteni din Paris îl sună şi îi face cunoscută situaţia. Fiind sigur că aceasta este şansa lui de afirmare, Greg se va alătura noii echipe plin de speranţă şi entuziasm. În urma audierilor membrii juriului sunt impresionaţi atât de povestea de viaţa a tânărului Gregory dar îndeosebi de talentul său incredibil. De asemenea, Greg a dat dovadă de o motivaţie puternică pentru a fi acolo cu toate că evenimetele s-au desfăşurat foarte rapid . În ciuda tratamentelor pe care trebuia să le facă zilnic, Gregory avea să îşi păstreze energia şi să o reorienteze înspre ceea ce azi putem numi ARTA SA. Unul din examinatori îl apreciază la momentul respectiv ca fiind una din cele mai sclipitoare voci ale istoriei acestui concurs, dar de asemenea, că şi cea mai bună voce masculină de până atunci. Dincolo de aceasta ,fizicul său deosebit de plăcut a dovedit că Gregory avea ceva mai mult decât ceilalţ concurenţi>atitudine şi expresivitate atât în voce cât şi în privire. După una din primele sale prestaţii pe care le-a avut în concurs unul din celebrii profesori care se ocupau de pregătirea tinerelor talente avea să îşi exprime entuziasmul faţă de atitudinea pe care Gregory a evidenţiat-o prin privire în cadrul unui trio , de acum celebru cu Roch Voisine şi Lucie .,,Asta înseamna profesionalism, comunicare » a explicat maestrul. Gregory este exemplul clar al artistului care cânta cu pasiune şi care transmite foarte mult celor care îl privesc şi asculta, a mai adaugat el « . Da, Greg avea ceva electrizant în privire. Când cânta , actul lui artistic depăşea cu mult calitatea prestaţiilor colegilor săi. Toată lumea îi era la picioare, sala era în frenezie iar prezenţa lui acolo, în lumina reflectoarelor parcă spunea>Priviţi-mă !Sunt viu !Sunt aici pentru voi !Restul nu contează ! Contează AZI, AICI şi ACUM ! În prezenţa lui muzica capătă noi armonii,era ca şi cum şi-ar fi dorit ca prin arta sa , pentru o clipă, să reîncălzească planeta.

Je deviens moi

Ca pentru orice artist , referinţele sale muzicale aveau să îi definească foarte bine stilul. Artişti ca Celine Dion, Lara Fabian, Isabelle Boulay şi Florent Pagny făceau parte de pe lista celor mai îndrăgiţi artişti ai săi. Cântecele sale favorite Zora Sourit sau Je sais pas dovedesc sensibilitatea tânărului Gregory evidentă şi în interpretările sale ulterioare. Convingător, sensibil şi prietenos, nu îi va fi foarte greu să seducă publicul. Vrăjise juriul şi corpul profesoral prin talent şi atitudine în timpul câştingului dar câştigase şi inimile francezilor fiind declarat Câştigătorul celei de-a 4-a ediţii a spectacolului Star Academy, devenind cea mai iubită voce în Franta şi Belgia .
Artiştii alături de care a cântat şi care au fost uimiţi de talentul şi de curajul său , Lara Fabian(Un ave Maria), Helene Segara(Rien est comme avant, Vivo per lei), Patrick Bruel(Show must go on), Roch Voisine(Tant pis), Celine Dion(Sou le vent) ,Andrea Bocelli (Con te partiro) îşi amintesc şi azi cu mult drag de impresionantul Gregory. Celine Dion a mărturisit că dincolo de boala de care suferea, Gregory era un tânăr foarte energic, deosebit de afectuos şi foarte talentat. Se bucura nespus de mult că l-a putut ajuta să îşi îndeplinească o parte din visul său, acela de a cânta împreună.

Ecris l’histoire

Primul său single Ecris l’histoire a fost lansat pe 29 martie şi s-a clasat direct pe locul 2 în clasamentele muzicale din Franţa. Albumul Je deviens moi, apărut pe 18 aprilie 2006, a fost de asemenea direct numărul 1 în Franţa în topul celor mai bune albume fiind ulterior premiat cu discul de platină iar succesul acestui produs i-a garantat acordarea faimosului premiu Revelaţia anului 2006, ceea ce pentru un artist debutant înseamnă nu numai o împlinire sufletească dar îl clasează printre cei mai buni artişti din istoria muzicii franceze din care vă amintesc că face parte şi Lara Fabian. Putem spune că tânărul Gregory a ajuns deja foarte departe . E cert că talentul nu poate fi inventat, el este un dar, unul din darurile pe care Gregory a demonstrat că le posedă. Următorul său succes va fi albumul L’Olympia, editat în format dvd şi care actualmente reprezintă unul din punctele de referinţă nu numai în cariera tânărului artist dar şi în muzică în general. Evoluţia sa pe scena faimosului teatru din Paris avea să întărească încă o dată crezul lui Gregory şi anume că orice s-ar întâmpla , Show must go on (Spectacolul trebuie să continue ). Odată cu albumul L’Olimpia avea să intre direct pe locul 2 în topul celor mai descărcate albume pe internet în Franţa iar în topul celor mai bine vândute produse muzicale pe locul 8. Încă o dată, istoria îl încadrează pe Gregory Lemarchal în categoria artiştilor cu talent recunoscut . O nouă provocare pentru ,,le petite ange ‘’ va fi cu ceva timp înainte de lansarea albumului L’Olimpia. Talentat artista de origine anglofonă, Lucile Silvas avea să îşi promoveze piesa ,,What you are made of ‘’ în mai multe ţări. Fiind piesa de duet, în cazul Franţei Gregory Lemarchal va fi ,,alesul‘’. Rezultatul a fost ,,Meme si’’, un produs muzical inedit şi foarte apreciat care avea să îl promoveze pe şarmantul artist ca şi figură muzicală în ţări că Anglia, Belgia, Spania şi bineînţeles în Canada.

Je t’ecris que Cette vie est une cause perdu

Deşi se afla deja pe culmile succesului, iar cariera internaţională putea să fie conturată foarte uşor după faimosul duo, în viaţa tânărului Gregory aveau să intervină din nou problemele sale de sănătate. În urma ultimului control medical doctorii au constatat că starea sa de sănătate era incertă şi i-au propus artistului un repaus de câteva luni pentru a se putea reface. În urma acestui fapt Gregory nu uită de admiratorii săi, de fapt de cei care l-au ajutat să ajungă până aici şi le scrie o scrisoare impresionană pe care o redau în rândurile următoare > « Dragi Gregorieni Am avut mereu încredere în voi, dar cu durere încerc să vă scriu un mesaj vouă, celor care aşteptaţi veşti de la mine. În aceste momente, vă mărturisesc că bucuria cea mai mare pentru mine a anului 2007 a fost să vă regăsesc pe 16 iunie la Aix pentru o seară « între prieteni » pe care mi-am imaginat-o şi am încercat să o realizez pentru voi, pentru a vă mulţumi pentru susţinerea voastră şi a vă răspunde cu bunătatea cu care m-aţi înconjurat timp de 3 ani de zile. Din păcate, sănătatea mea în acest moment nu îmi permite să realizez acest proiect pe care mi l-am dorit foarte mult. Medicii m-au sfătuit şi mi-au impus un repaus de cel puţin 3 luni de zile pentru a mă recupera. Deci, cu o profundă tristeţe şi cu inima sfâşiată , mă simt nevoit să ţin cont de sfaturile medicilor,dar sunt de asemenea conştient că trebuie să reprogamez întâlnirea cu voi pe o dată pe care am să v-o comunic mai târziu. ... Desigur că voi continua să vă dau veşti despre mine. Să fiţi siguri că am rămas la fel de legat de susţinerea şi de dragostea voastră . Vă iubesc » Iata că destinul avea să fie nedrept cu acest tânăr deosebit. Agravarea bolii avea să îl împiedice să fie din nou în centrul atenţiei acolo, în luminile reflectoarelor, pe scena pe care o iubea atât de mult, însă promisiunile pe care le-a făcut unor artişti de valoare care au crezut în talentul lui şi l-au sustinut cu mult drag trebuiau onorate. Greg va da încă o dată dovadă de curaj. Cu 3 saptămâni înainte de a pleca din această lume, va onora invitaţia artistei Helene Segara de a cânta împreună faimoasa piesă» Vivo per lei », în deschiderea turneului pe care îndrăgita cântăreaţă avea să îl demareze la începutul lunii martie. Înregistrarea piesei, pe lângă alte videoclipuri deosebit de cunoscute de către admiratori, ne prezintă un Gregory Lemarchal un pic obosit dar care parcă nu doreşte să piardă nici de data aceasta pariul cu viaţa.

« Pour que plus jamais la mucoviscidose nous arrache à ceux qu'on aime »

Pe lângă succesul din muzica Gregory îşi găsise şi liniştea sufletească într-o relaţie deosebită,specială, pe care a avut-o cu frumoasa prezentatoare de la M6, Karine Ferri. Povestea dintre cei doi este una desprinsă parcă din cărţile cu poveşti. În amintirea iubitei sale Gregory va reprezenta mereu omul care i-a marcat existenţa, a cărui dragoste o înconjura şi azi şi pe care îl va iubi etern. Puţinele declaraţii pe care Karine le-a dat după dispariţia lui Gregory dovedesc că dragostea dintre cei doi nu s-a stins nici după moartea acestuia. Iată câteva gânduri ale frumoasei Karine: ,,Toată lumea are dreptate, e adevărat că tu ai fost un înger, îngerul meu...durerea pierderii tale e imensă şi e prezentă şi azi, dar ştiu că mă vezi de acolo de unde eşti aşa cum eu te văd în visele mele.‘’ Într-o altă declaraţie pentru editorialul Gala Karine afirma »Este foarte greu pentru mine să privesc peisajele fără Gregory ...nu mai au aceeaşi savoare. Golul e tot acolo în fiecare dimineaţă, trebuie însă să regăsesc puterea de a merge înainte. Greg a plecat iubindu-mă iar eu îl voi iubi toată viaţa mea. Va trăi veşnic în mine... Ştiu că nu mă va părăsi zi şi noapte . »... »Când avem şansa de a găsi pe cineva potrivit durerea e imensă atunci când îl pierzi. Aveam iubire, aveam totul...Mă întreb, DE CE ?’’ Dincolo de suferinţa imensă pe care Karine a traversat-o decide, că lupta iubitului său împotriva bolii trebuie să continue. Împreună cu familia artistului în care, de altfel, Karine s-a integrat foarte bine, vor pune bazele Asociatiei Gregory Lemarchal care va avea ca misiune combaterea acestei boli care devine din ce în ce mai prezentă în Franţa. În fiecare an se nasc aproape 200 de copii cu această boală, iar speranţa de viaţă în prezent nu depăşeşte 24 de ani. La costurile destul de ridicate ale tratamentelor care ameliorează durerile provocate de mucoviscidose se mai adaugă şi un transplant care ar putea să salveze viaţa bolnavilor. Nu putem trece cu vederea că Gregory Lemarchal a murit aşteptând un transplant pulmonar. Motivaţia celor care l-au îndrăgit pentru a învinge această maladie , este deci, cu atât mai puternică acum, pentru a demara acest proiect îndrăzneţ în care vor fi antrenate trusturi ca NRJ, TF1 şi bineînţeles, M6.

La voix d’un ange

Cu câteva luni înainte de decesul său neaşteptat, Gregory Lemarchal a demarat un nou proiect muzical, ,, La voix d’un ange‘’, care trebuia să aibă în vara 2007 un turneu de promovare. Din păcate , albumul va apare postum pe 18 iunie 2007 şi va face parte din planul de dezvoltare a asociaţiei care îi poartă numele. Banii obţinuţi din comercializarea acestui produs muzical vor reprezenta o susţinere financiară importantă pentru Asociatia Gregory Lemarchal. Odată cu apariţia sa pe piaţa muzicală, produsul a fost vândut în 200.000 de exemplare în numai o săptămână fiind clasat pe locul 1 în topul celor mai bune vânzări în acest moment atât în Franţa cât şi în Belgia. Piesa de rezistenţă a acestui album este ,,De temps en temps‘’ (din timp în timp) şi reprezintă ultimele speranţe de viaţă ale tânărului artist. În emisiunile care i-au fost dedicate şi care au fost difuzate în preajma decesului său piesa,, De temps en temps‘’ a fost foarte difuzată nu numai ca produs muzical dar şi ca acel simbol care îl mai leagă pe Gregory de admiratorii săi şi respectiv de lumea aceasta :MUZICA. ,,La voix d’un anges‘’ este un produs muzical care certifică o valoare net superioară a personalităţii muzicale Gregoy Lemarchal şi îl plasează pe artist în acea AXIS MUNDI care împarte lumea muzicală în două ere complet diferite înainte de Gregory Lemarchal şi după Gregory Lemarchal.

Asociaţia Gregory Lemarchal a fost deschisă oficial la data de 7 iunie 2007. Site-ul asociaţiei ne familiarizează cu toate acţiunile care se derulează sau se află în curs de derulare. În memoria artistului Gregory Lemarchal nu a rămas doar o umbră şi se pare că nu poate fi dat uitării.

În luna august a anului 2007 piesa "Le lien"(legătura) va fi al doilea single de pe albumul postum care va face furori la posturile de radio. După acest succes postum imaginea lui Gregory va continua să fie prezentă în actiuni că "ENREGISTREMENT DE ATTENTION A LA MARCHE" demarată pe 28 august 2007 pentru strângerea de fonduri pentru copiii care trăiesc aceeaşi dramă, maraton în care vor fi prezenţi cei mai buni prieteni ai lui Gregory, Alexia Laroche Joubert, Nicolas Charvillat, Hoda şi Mathieu Johan. Acest eveniment urmează să fie difuzat pe 21 octombrie 2007 la orele 12.00 pe postul TF 1. "NRJ VENTE AUX ENCHÈRES SUR E-BAY" va fi o nouă acţiune pentru Asociaţia Gregory Lemarchal, în care grupul NRJ care, de altfel, l-a şi promovat pe Gregory în lumea muzicală va participa ca asociat pe data de 9 iulie 2007 la acest eveniment care va fi urmat de "NRJ MUSIC TOUR à MARSEILLE" unde acest trust va fi pionul principal în continuarea strângerii de donaţii pentru noua asociaţie. Societatea din Lyon Pulsion Production organizează primul eveniment sportiv "Course pour la vie ", pe 23 iunie 2007, începând cu orele 10. Pe 29 iunie ."Fète de la vie" va fi o splendidă acţiune a pădurarilor din Fête des Tuileries, dedicând o seară specială pentru strângerea de fonduri a Asociatiei Gregory Lemarchal începând cu orele 17. ,,Journée nationale du don d'organe" este cea mai recentă acţiune a grupului NRJ care a fost organizată pe 30 iunie 2007 pe Stade Vélodrome de Marseille ,unde artişti din noua generaţie a muzicii franceze cum ar fi Calogero, Christophe Willem, Shy'm, Diam's,Vitaa, David Guetta, s.a.m.d. vor contabiliza sms-urile admiratorilor regretatului artist prin care aceştia doresc să facă donaţii.

Source: http://ro.wikipedia.org/wiki/Grégory_Lemarchal