Eddie Vedder (n. Edward Louis Severson III pe 23 decembrie 1964) este vocalistul şi unul dintre cei trei chitarişti ai formaţiei de muzică rock Pearl Jam. Se remarcă prin stilul grav, baritonal al vocii sale şi este considerat un simbol cultural al epocii sale, a scenei grunge din care a făcut parte, şi a rockului alternativ în general.
[modifică] Primii ani
Vedder s-a născut într-o suburbie din Chicago, Evanston, Illinois, fiul lui Karen Lee Vedder şi a lui Edward Louis Severson, Jr.. Părinţii lui au divorţat în 1965, pe când Eddie avea doar un an. Mama lui s-a recăsătorit în scurt timp, cu un bărbat pe nume Peter Mueller, şi Eddie a crescut crezând că Mueller e tatăl său natural.
Spre mijlocul anilor '70, familia, incluzând trei fraţi vitregi ai lui Eddie, s-au mutat în San Diego County, California. În această perioadă Eddie, care primise cadou o chitară de la mama sa, a început să găsească în muzică o sursă de alinare. Mama sa a divorţat de Mueller, pe când Eddie era spre sfârşitul adolescenţei, şi a plecat cu fraţii lui vitregi în zona Chicago. Eddie a rămas cu tatăl său vitreg pntru a-şi termina studiile fără să fie nevoit să schimbe liceul.
Numai în urma acestui divorţ Eddie a aflat adevărul despre tatăl său. Chiar îl cunoscuse pe când era un copilaş, dar i se spusese că era doar un prieten de familie. Când Eddie a aflat adevărul, tatăl său natural deja murise de scleroză. Relaţia oricum proastă cu tatăl său vitreg s-a înrăutăţit. Până la urmă a abandonat liceul şi s-a alăturat restului familiei în Chicago. Şi-a schimbat de asemenea numele de familie în „Vedder”, numele de domnişoară al mamei sale. Acest fapt este exprimat în piesa „Alive” de pe albumul „Ten”.
În 1984 Vedder s-a întors în San Diego împreună cu prietena sa, Beth Liebling. A înregistrat casete demo şi s-a angajat de mai multe ori, inclusiv ca asistent de noapte într-o staţie de benzină sau ca agent de securitate în „La Valencia Hotel” din La Jolla.
[modifică] Opera de început
În 1988 Vedder a devenit vocalistul trupei de funk-rock progresiv Bad Radio. În această perioadă a compus şi interpretat cântecul „Better Man”, bazat pe relaţia dintre mama sa şi tatăl său vitreg. Acest cântec avea să devină un hit al trupei Pearl Jam.
După ce Eddie Vedder a părăsit trupa Bad Radio în 1990, prietenul lui Vedder şi fostul baterist al trupei Red Hot Chili Peppers, Jack Irons, i-a dat caseta demo a unei trupe din Seattle care avea nevoie de un cântăreţ. Vedder şi-a oferit vocea pentru trei dintre cântece, care aveau să devină „Alive”, „Once”, şi „Footsteps” de la Pearl Jam. Vedder a scris textele pieselor ca pe o „mini-operă” intitulată „Mamasan trilogy”. Cântecele urmăresc povestea unui tânăr care, ca şi Vedder, află că a fost minţit în privinţa tatălui său („Alive”), devine un criminal în serie („Once”) şi este până la urmă încarcerat şi condamnat la moarte („Footsteps”).
După ce au ascultat caseta, chitaristul Stone Gossard şi basistul Jeff Ament l-au invitat pe Vedder la Seattle, pentru a participa la audiţiile pentru trupa ce se va numi Pearl Jam. Au fost impresionaţi de vocea sa unică şi de faptul că avea ceva cunoştinţe despre Andrew Wood.
La scurt timp după intrarea în Pearl Jam, chiar înainte de înregistrarea albumului „Ten”, Vedder a fost chemat să fie unul dintre vocaliştii albumului „Temple of the Dog”, un omagiu adus cântăreţului recent decedat Andrew Wood, de la Mother Love Bone. La acest album au participat atât membri ai formaţiei Pearl Jam, cât şi ai formaţiei Soundgarden.
[modifică] Pearl Jam
Deşi e cunoscut în primul rând ca vocalist, Vedder cântă de asemenea la mai multe instrumente muzicale. A cântat la chitară în multe dintre cântecele de la Pearl Jam, începând cu „Rearviewmirror” şi „Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town” de pe albumul Vs. A cântat de asemene la „ukulele”, tobe, muzicuţă sau acordeon. La concerte Vedder aduce adesea o tamburină pentru finalul spectacolului, când o aruncă în tribune. Vedder are două pedale la chitară, una marcată „Soap” („Săpun”), pentru tonalitate clară, şi cealaltă „Dirt” („Mizerie”), pentru distorsiune. Pe albumele Pearl Jam Vedder foloseşte pseudonimul „Jerome Turner” pentru contribuţiile sale non-muzicale (de regulă de artă şi design). A folosit de asemenea pseudonimul „Wes C. Addle”(de la „West Seattle”).
Vedder şi-a incorporat opiniile politice în reprezentaţii încă de la începutul carierei sale la Pearl Jam. La concerte face deseori scurte pauze între cântece pentru a introduce un comentariu politic. În timpul concertului din 1992 de la MTV Unplugged Vedder a scos un marker şi şi-a scris PRO-CHOICE pe braţ cu litere mari. Pearl Jam a cântat la spectacolul de caritate Rock for Choice din Pensacola, Florida , în martie 1994, care conmemora un an de la asasinarea doctorului David Gunn, care practica avorturi. Pearl Jam a fost de asemenea unul dintre capetele de afiş ale turului „Vote for Change” din 2004.
Vedder urcă deseori pe scenă la începutul spectacolelor Pearl Jam, cu doar o chitară sau o muzicuţă, pentru a încălzi audienţa cu unul sau două cântece. De regulă este vorba de cântece mai lente, acustice, cum ar fi „Long Road” sau „Trouble” de la Cat Stevens. Multe dintre aceste cântece nu sunt pe lista oficială a cântecelor Pearl Jam, dând celor prezenţi şansa de a asculta material într-un mod mai intim.