Streamen van muziek en films milieuvriendelijk?

Streamen van muziek en films milieuvriendelijk?

enter image description here

Bij alles wat mensen tegenwoordig doen is duurzaamheid een overweging. Het klimaat speelt een belangrijke rol in de huidige maatschappij. Energie vergelijken om een groene energieleverancier te vinden is niet meer voldoende. Sterker nog: als we die goedkope duurzame energie gebruiken om volop films of muziek te streamen, dan is de vraag hoeveel er nog overblijft van alle goede en duurzame bedoelingen.

Wat is streamen?

Niet iedereen weet wat streamen is. Grofweg is er een onderscheid te maken tussen de mensen die nog weten wat een cd, lp en cassettebandje is en vooral de jongere generatie die het belang van deze mediadragers nooit heeft gekend. Vooral voor deze laatste groep is streamen de standaard. Voor mensen die nog genieten van het opzetten van een cd om muziek te luisteren of misschien zelfs een VHS video in de videorecorder steken om een film te bekijken, zal streamen wat minder zeggen. Streamen is eigenlijk niet meer dan het online luisteren en bekijken van media. Hiervoor is altijd een ontvanger nodig, zoals een laptop, pc, tablet of smartphone. Het voordeel hiervan is dat er altijd en overal waar een internetverbinding is, muziek geluisterd kan worden of films kunnen worden getoond. Het is handig en snel en hoort inmiddels bij het moderne leven. Veel mensen denken ook dat streamen veel beter is voor het milieu, maar is dat ook zo?

Streamen versus niet streamen

Het enige dat de eindgebruiker voor het streamen van beeld en geluid nodig heeft, is een pc of smartphone en een werkende internetverbinding. Dit is voldoende. Op de klassieke wijze van beeld en geluid genieten, houdt in dat er een vaste gegevensdrager nodig is, zoals een cd, lp of videoband. Maar deze dragers kunnen alleen afgespeeld worden met een daarvoor bestemd apparaat, zoals cd speler, platenspeler of videorecorder. Als het om duurzaamheid gaat, dan lijkt de klassieke wijze in eerste instantie meer milieuvervuilend dan streamen. Denk aan alle grondstoffen die gebruikt worden voor het produceren van cd's en lp's en die afgedraaid worden in vaak oude apparatuur die nog niet energiezuinig zijn. Voor streamen is nagenoeg niets nodig, althans, zo lijkt het.

Niet zo duurzaam als gedacht

‘Streamen is lang zo duurzaam niet als gedacht´, dit was de conclusie van The Shift Project. Dit is een onafhankelijke Franse denktank die voortdurend in opdracht van overheden onderzoeken uitvoert op het gebied van de energietransitie. Bij streamen draait alles om data en dan gaat het om dusdanig veel data, dat het voor menselijke begrippen nagenoeg niet te bevatten is. Hiervoor zijn er datacenters waar al deze data staat opgeslagen en van waaruit data wordt verzonden naar de eindgebruikers. Deze datacentra vreten gigantisch veel stroom. Het stroomverbruik zal in de nabije toekomst alleen nog maar groeien, omdat het versturen van data steeds sneller gaat en er meer vraag is naar streamingsdiensten. Op zich hoeft stroomverbruik geen ramp te zijn als er alleen van groene energie gebruikgemaakt wordt. Dit is voorlopig nog lang niet het geval en gaat nog vele jaren duren. Misschien is het dus toch verstandig om de walkman of discman eens van zolder te halen?