Pareltjes van zinnen in Nederlandstalige songteksten

Pareltjes van zinnen in Nederlandstalige songteksten

pareltjes

De geschiedenis van de Nederlandstalige muziek voert ver terug, intussen is het een rijk genre met veel taalkundige vondsten en poëtisch schitterende zinnen. Mooie beeldspraak of juist passages die uitblinken in eenvoud. We zetten enkele pareltjes voor je op een rijtje.

Acda en de Munnik - Laat me Slapen

Eind jaren '90 breekt het cabaret-duo Acda en De Munnik door met pakkende tweestemmige liedjes, waarin vaak ene Herman voorbijkomt, de paradijsvogel die aan een afschuwelijk auto-ongeluk ontsnapt. Het herinnert je er onwillekeurig aan of je je eigen autoverzekering nog eens moet bekijken of vergelijken. Een van de mooiste passages is die van de hoofdpersoon in Laat me Slapen, die het vele nieuws niet meer wil verwerken: 'Vanochtend toen de krant kwam man, heb ik de oplossing bedacht. Ik heb hem teruggegeven, ik heb hem teruggegeven aan de jongen die hem bracht'.

Freek de Jonge & The Nits - Dankzij de Dijken

In de show Dankzij de Dijken van Freek de Jonge en The Nits (FRITS) regent het tekstuele juweeltjes. Het gelijknamige nummer is een vertaling van de The Nits-hit Dutch Mountains en De Jonge opent met: 'Ik ben geboren in een dal van klei, mijn wieg stond niet ver van een koe in de wei'. Een andere geestige vondst is: 'Wie is die kwibus, vroeg ik aan tafel. Oh, zei de tafel, dat is een fantast'. Maar eigenlijk is deze hele show een must om naar te kijken, met een ijzersterke band die moet inspelen op de soms aritmische timing van De Jonge, en de cabaretier zelf als ultieme clown-met-wijsheden.

De Dijk - Niemand in de stad

Dan is er De Dijk, de band rondom tekstdichter Huub van der Lubbe, die zich bedient van beeldspraak in de categorie doordenkertjes. De mooie zinnen in Als ze er niet is zijn letterlijk te nemen, maar in Niemand in de stad verwoordt Van der Lubbe het contrast tussen ellende en geluk heel mooi: 'Iedereen gaat maar dood, en de rest drinkt bier in het café'.

De Jeugd van Tegenwoordig - Sterrenstof

De creativiteit met de moerstaal spat er ook van af bij De Jeugd, dat doorbrak met Watskeburt, maar met Sterrenstof een ontroerende meezinger produceerde. 'Een goed begin is het halve werk, maar een goed begin is maar de helft', rapt Willie Wartaal. In het refrein is er Vjeze Fur (tevens verdienstelijk kookboekenschrijver) met 'De wereld is nu plat ja, op je bolle bips na', waarna hij zijn mooie woorden weer onderuit haalt: 'Sorry als ik overdrijf'. Let ook op de verwijzing naar The Beatles, inclusief trompetje.