Hoe Worden Songteksten Geschreven?
Hoe worden songteksten geschreven?
Een songtekst is niet zomaar een stukje tekst dat geschreven wordt. Bij het schrijven van een songtekst komt heel wat meer kijken dan alleen tekstuele inspiratie. Er moeten akkoorden en een melodie bij gevonden worden en de lyrics gaan meestal wel ergens over. Of een tekst iemand aanspreekt is heel persoonlijk, daarbij moet ook de muziek die erbij hoort nog in de smaak vallen.
Lekker meezingen
De meeste mensen vinden het heerlijk om een liedje mee te zingen. Vaak worden de lyrics van het liedje erbij gezocht om de tekst nog beter te begrijpen. Het is natuurlijk ook ontzettend leuk als je jouw favoriete liedje helemaal mee kunt zingen. Gelukkig kun je zelfs op je telefoon met sim only abonnement de snel de teksten online vinden. Met de app Shazam hoef je niet eens de naam van het nummer te herkennen. Je laat de telefoon even meeluisteren met het nummer en de app toont de song, inclusief songteksten. Zo kun je overal en op elk gewenst moment meezingen als ze dat leuke liedje spelen. Let wel op dat je een sim only abonnement neemt met data, anders ben je afhankelijk van de aanwezigheid van WiFi.
Spelen met de basis
In het begin van het schrijfproces heeft een songwriter vaak wel al een paar woorden in zijn hoofd of een goed klinkende zin. Dit kan bijvoorbeeld de basis zijn voor de rest van de tekst van het liedje. Soms zijn er metaforen nodig voor bepaalde woorden of moet er op een andere manier met de woorden gespeeld worden om er een goed lopende tekst van te maken.
Hoe raak je de luisteraar
Metaforen zijn een uitstekende manier om een specifiek beeld met een algemeen beeld te combineren. Ze geven de luisteraar een specifiek en uniek beeld, zonder de ruimte voor de eigen fantasie weg te halen. De luisteraar kan hierdoor vaak de betekenis van de tekst breder opvatten of op zichzelf betrekken. Zorg het liefst voor een juiste balans tussen specifiek en algemeen. Hierdoor weet de luisteraar wel wat je bedoelt, maar blijft ook de herkenning open voor de persoonlijke situatie van de luisteraar. Meestal zijn de coupletten van een liedje wat specifieker en het refrein wat algemener.
Songtekst met een thema
Vaak wordt er wel een thema voor een songtekst gekozen. Dat kan een speciale boodschap zijn die je aan de luisteraar wilt meegeven, maar ook een bijzondere gebeurtenis of een intens gevoel. Soms wordt er bij het schrijven van een song eerst een mindmap gemaakt, waarbij alles wordt benoemd wat een associatie met dit thema heeft. Het is dan makkelijker om de rest van de tekst te bepalen. De coupletten zijn meestal langer dan het refrein, dus in het couplet kan de meeste informatie verwerkt worden. Het refrein vertegenwoordigt vaak de kern van het lied. Soms wordt er een afwijkend stuk aan toegevoegd om te zorgen dat de luisteraar zich niet verveelt.
Passende combinatie
Veel songwriters nemen tijdens het improviseren van een songtekst hun eerdere versies op. Hierdoor kunnen ze blijven variëren op een bepaald stukje en eventueel weer terugkeren naar de basis. Vaak brengt het ook nieuwe ideeën met zich mee die in de basis verwerkt kunnen worden. Als songwriter moet je nooit bang zijn om je tekst aan te passen. Soms past het niet bij de melodie of andersom. Voor de songwriter kan de tekst dan wel duidelijk zijn, maar de luisteraar haakt al snel af als stukjes rommelig klinken of niet lekker lopen. Songteksten hoeven niet te rijmen, hoewel het soms wel pakkender kan klinken. Vaak worden er in songteksten ook assonanties gebruikt. In zo’n geval zijn de klinkers wel hetzelfde maar de medeklinkers niet. Dit wordt ook wel klinkerrijm of halfrijm genoemd.